Hrvatska bogata vodnim resursima

Povodom Svetskog dana voda koji se obeležava 22. marta, ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske gospodin Slaven Dobrović istakao je kako je Hrvatska u samom evropskom vrhu i među najbogatijim zemljama sveta po bogatstvu pijaće vode. On je naveo da danas gotovo 1,8 milijardi stanovnika na svetu pije kontaminiranu vodu, a više od 660 miliona uopšte nema siguran pristup vodi u blizini svog doma. Prema procenama, do 2030. godine će globalne potrebe za vodom porasti za 50 odsto, što zahteva novi pristup u upravljanju vodama.

Gospodin Dobrović je izjavio kako za izgradnju sistema javnog snabdevanja Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju nešto više od milijardu evra u evropskim fondovima, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Do sada su potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za projekte Petrinja, ukupne vrednosti 56,7 miliona evra i Rovinj, ukupne vrednosti 36,8 miliona evra. U toku je provera i projekta Krk, ukupne vrednosti 84,03 miliona evra, a priprema se i drugih tridesetak projekata u oblasti vodosnabdevanja.

Kada je reč o vodnoj infrastrukturi, gospodin Dobrović kaže kako je potrebno naglasiti da se upravo u Vukovaru realizuju dva velika projekta – više od 360 miliona kuna vredan projekat izgradnje sistema vodosnabdevanja i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i 18 miliona kuna vredna rekonstrukcija obale i obalnog pojasa reke Dunav.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti