HEP planira saradnju sa EDF-om u oblasti pametnih brojila

Foto-ilustracija: Eon Energy

Hrvatska elektroprivreda planira ojačati saradnju sa francuskom elektroprivredom EDF, najavljeno je iz HEP-a. U planu je potpisivanje ugovora o saradnji u područjima pametnih mreža, pametnih brojila, energetske efikasnosti, proizvodnje električne energije i korišćenja iskustava iz ostalih područja istraživanja i razvoja.

Predstavnici HEP-a nedavno su posetili kompaniju ENEDIS i laboratoriju EDF Lab u kojem je razvijeno napredno brojilo. EDF Lab je razvojno istraživački centar koji raspolaže budžetom od 600 miliona evra i već je potpisao ugovore o naučnoj saradnji sa Nemačkom, Italijom, Velikom Britanijom i Poljskom. Tokom posete najvećem evropskom operatoru distribucijskog sistema ENEDIS, predstavnici HEP-a upoznati su sa razvojem na području naprednih brojila u Francuskoj. Trenutno je u toj zemlji ugrađeno oko 4,3 milona naprednih brojila, plan je do kraja 2017. ugraditi ukupno 8 miliona brojila, a do 2021. godine na više od 95 odsto mernih mesta oko 35 miliona naprednih brojila.

Istaknuto je da bi se HEP trebalo povezati sa razvojnim institutima u svetu u cilju sticanja znanja i iskustava vezanih za nove tehnologije.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti