HE „Višegrad“ obeležila 26 godina rada

henadrini.com visegrad

Krajem prošle nedelje u novoj poslovnoj zgradi HE „Višegrad” u Andrićgradu u Republici Srpskoj u Federaciji Bosne i Hercegovine obeleženo je 26. godina rada ove hidroelektrane.

Direktor HE „Višegrad“ gospodin Mile Lakić izjavio je da je ova hidroelektrana u 2015. godini proizvela 846GWh električne energije, odnosno 93 odsto godišnjeg plana, a do kraja godine se očekuje da će biti proizvedeno 940GWh električne energije, tačnije 3,5 odsto više od proizvodnog plana. Istakao je i da je HE „Višegrad“ za 26 godina postojanja proizvela 23816GWh električne energije, kao i da su 2015. godine izvršeni remontni radovi pre roka, ali i da je spremnost elektrane iznosila 95 odsto.

Gospodin Lakić je dodao da je ove godine uloženo oko 275 hiljada KM (140 hiljada evra) u remont, a da je u planu nastavak investiranja vezanih za pouzdan proces proizvodnje i održavanja pogonske spremnosti na optimalnom nivou, kao i da se očekuje nastavak radova na projektu konsolidacije terena ispod brane druge hidroelektrane.

Direktor za ekonomske poslove HE „Višegrad“ gospodin Branislav Topalović izjavio je da ekonomski parametri nisu dobri jer su hidrološki parametri loši, ali je i cena električne energije u ovoj hidroelektrani najniža u Evropi.

Sandra Jovićević

foto: henadrini.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti