Havaji će postati ekonomija sa nula emisija do 2045. godine

Foto: pixabay

Država Havaji postavila je ambiciozan cilj da bude jedan od ekonomija sa nula posto emisija gasova staklene bašte do 2045. godine.

Pedeseta država Sjedinjenih Američkih Država planira da generiše 100% svoje struje iz obnovljivih izvora energije a guverner Dejvid Igi potpisao je tri uredbe koje bi trebalo da ubrzaju prelaz na čistu energiju.

Uredbe se odnose na oformljivanje radne grupe za smanjenje efekta staklene bašte koja će raditi na odabiru odgovarajućih programa i politika kao i na stavarnju strukture za program za ublažavanje posledice emitovanja ugljen dioksida. Grupa će se takođe baviti pošumljavanjem i rehabilitacijom prirodnih staništa.

Guverner je izjavio „ Mislim da će ove tri uredbe koje danas potpisujemo postaviti i održati Havaje u prvim borbernim redovima protiv klimatskih promena i porasta nivoa mora.“

Havaji su jedna od mnogih država koje su izuzetno ugrožene porastom nivoa mora. Studija iz 2016. godine koju je sprovela Komisija za ublažavanje klimatskih promena Havaja, procenjuje da će porast nivoa mora imati katastrofalne posledice po ovu ostrvsku državu i osudila vlasti jer ne rade ništa kako bi se za to adekvatno pripremile.

Neka od predviđanja ove studije su ta da će u narednih 30 do 70 godine više od 6 500 struktura i 90 800 ljudi širom države biti izloženo hroničnim poplavama. U tim oblastima procenjena šteta i ekonomski gubitak biće oko 19 milijardi američkih dolara. Ugrožena teritorija se prostire na 25 800 ari a od toga jedna trećina je u urbanim predelima. Hroničnim poplavama će biti ugroženo i oko 100 kilometara puteva, koji će postati neprohodni izolujući mnogobrojne zajednice. Oko 550 kulturnih lokaliteta će biti ugroženo podizanjem vode a više od 25 kilometara plaže će biti izgubljeno. Poplave, uragani i tropski cikloni biće nepredvidljivi i moći će da se pojave bilo kada u delovima koji su zahvaćeni podizanjem nivoa mora.

Potpisivanje ovih zakona samo je jedan od niza koraka koje će država Havaji preduzeti u borbi protiv klimatskih promena.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti