Grejanje iz geotermalnog izvora uskoro i u Bogatiću

Macva gejzir

U Bogatiću su počeli radovi na geotermalnoj bušotini koja je otkrivena još osamdesetih godina prošlog veka. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 2,6 miliona evra obezbeđena su iz IPA fonda, pretpristupnog fonda Evropske unije. Temperatura geotermalne vode na ovoj bušotini u mestu Bair u opštini Bogatić dostigla je 76 stepeni Celzijusovih, dok je protok vode 37 litara u sekundi.

Završetkom radova na bušotini, opština Bogatić će se pripremiti za izgradnju pilot projekta daljinskog geotermalnog grejanja.

Predsednik opštine Bogatić gospodin Nenad Beserovac izjavio je da bi grejanje iz geotermalnog izvora moglo da se uvede u 13 ustanova u opštini Bogatić, između ostalog i u dom zdravlja, zgradu opštine, zgradu policije, sud. Ako se projekat bude dobro pokazao, ovaj tip grejanja bi mogli da dobiju i građani cele opštine. U prvoj fazi uvođenja grejanja iz obnovljivog geotermalnog izvora u javne ustanove, očekuje se ušteda od oko 30 miliona dinara godišnje.

Geotermalni izvori energije u Srbiji uglavnom se koriste za grejanje, ali mnogo veći potencijal leži u proizvodnji električne energije.

Istraživanja geotermalne vode u Mačvi započeta su 1981. godine, kada je slučajno otkriven geotermalni izvor u Dublju. Nakon toga, Rudarsko-geološki fakultet-Institut za hidrogeologiju Beograd, Geotermalni institut Grocka i Kantonalna opservatorija u Nojšatelu u Švajcarskoj utvrdili su da Mačva ima potencijal u geotermalnim vodama koji dostiže tri biliona kilovata električne energije. Kasnijim istraživanjima utvrđeno je da se ova geotermalna voda može flaširati, a bilo je i planova da se grade spa centri i banje na ovim lokalitetima u Mačvi.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti