Građani Hrvatske prikupili 93 odsto novca za „Križevačke sunčane krovove“

Foto-ilustracija: Pixabay

U kampanji grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom “Križevački sunčani krovovi” do 25. maja 2018. godine prikupljeno 93 odsto potrebnog novca pa je za očekivati da će ovim tempom sva sredstva – ukupno 230 hiljada kuna (oko 30 hiljada evra) koliko je potrebno za gradnju elektrane – biti prikupljena vrlo brzo, objavio je portal gradonačelnik.hr.

Kao datum puštanja elektrane u pogon naveden je 30. septembar, ali celi tim nada se da će to biti već u julu.

Crowdfunding kampanja  je počela prošle nedelje. Građanima je tako ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima učestvuju u finansiranju solarne elektrane te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4,5 posto godišnje. Uplate građana variraju od hiljadu do 10 hiljada kuna, od čega je najveći deo uplaćen od strane samih Križevčana.

Solarna elektrana će biti postavljena na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u vlasništvu Grada Križevaca, snage 30 kW, a nakon 10 godina prelazi u vlasništvo Grada.

Svaka fizička i pravna osoba može u ovoj kampanji postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina. Glavni partner Grada je Zelena energetska zadruga (ZEZ).

Izvor: novac.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti