GLOBALNI TREND: Sve više zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije

Ilustracija: Pixabay

U sektoru obnovljivih izvora energije 2016. godine je bilo 9.800.000 zaposlenih u celom svetu, gotovo dvostruko više nego u 2012. godini, saopštila je u sredu Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

U godišnjem pregledu te agencije navodi se da je taj sektor pre pet godina zapošljavao pet miliona ljudi.

– Pad troškova i podsticajna politika stalno povećavaju ulaganja i zapošljavanje u tom sektoru širom sveta, od prve godišnje procene IRENA-e u 2012. godini, kada je malo više od pet miliona ljudi radilo u sektoru – naveo je direktor te agencije Adnan Z. Amin i dodao:

– U poslednje četiri godine broj se radnih mesta u sektoru solarne energije i vetroelektrana više nego udvostručio“, stoji u godišnjem pregledu. Takođe se navodi da je broj zaposlenih, ako se izuzmu velike hidroelektrane, dosegao 8,3 miliona – kaže on.

Ako se u statistiku uključe veliki hidroenergetski projekti, ukupan broj globalnih radnih mesta u obnovljivim izvorima povećan je na 9,8 miliona dolara. Prema IRENA-i, najveći se broj radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora beleži u Brazilu, Kini, Nemačkoj, Indiji, Japanu i SAD-u.

Prošle je godine u ovom sektoru samo u Kini radilo 3,46 miliona ljudi, što je porast za 3,4 odsto. Takođe se beleži da je 62 posto zaposlenih radilo u Aziji, gde raste broj projekta obnovljivih izvora energije, posebno u Maleziji i Tajlandu. Tajland je, na primer, postao vodeći u svetu u proizvodnji solarnih fotonaponskih sistema.

– Očekujemo da bi broj zaposlenih u tom sektoru mogao porasti na 24 miliona do 2030. godine, što bi nadoknadilo gubitke radnih mesta u sektoru proizvodnje fosilnih goriva. Tako bi taj sektor mogao postati glavni ekonomski pokretač širom sveta – zaključio je Amin.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti