Geotermanlna energija neiskorišćena

geotermalna-energija-04Konferencija „Geotermalna energija u našem dvorištu“ koja je održana u Privrednoj komori Beograda pokušala je da pruži odgovore na brojna važna pitanja, kao što su: kako stvoriti preduslove za korišćenje ogromnih geotermalnih potencijala Srbije, kako za to obezbediti investicije, a zatim na njima i zaraditi, ali je među najznačajnijima bilo pitanje kako lokalne samouprave motivisati da pokrenu realizaciju projekata uz pomoć kojih bi ova energija bila iskorištena u mnogo većoj meri, nego što se to činilo do sada.

Direktor laboratorije za geotemralna istraživanja RGF-a u Beogradu Dejan Milenić podsetio je prisutne da su geotermalni potencijali Srbije izuzetno veliki, ali zanemarljivo malo iskorišteni, dodajući da je obaveza lokalnih samouprava da te resusre počnu više da koriste.

Pomenuta laboratorija završila je kompletna istraživanja za Beograd, a privodi se kraju i geotermalni informacioni sistem za celu Vojvodinu, podsetio je profesor Milenić. Od jeseni se kreće u obilazak lokalnih samouprava. Pokrajinski sekretar za energetiku, Nenad Grbić, naglasio je da panonski basen ima nemerljive kapacitete, u poređenju sa svetom.

Grbić je objasnio da su geotermalni kapaciteti Vojvodine tri puta veći od njenih ukupnih potreba za energentima.

Pokrajinska vlada će motivisati lokalne samouprave da ulože više napora u izgradnju postrojenja uz pomoć kojih bi ova vrsta energije mogla više da se koristi, rekao je Grbić.

Za razliku od čvrstih, fosilnih goriva i druge vrste energenata koji se masovno eksploatišu u Srbiji, geotermalna energija je obnovljiva, a njena upotreba ekološki neškodljiva, pa su preporuke koje stižu sa zapada da je neohpodno ovu vrstu energije koristiti u mnogo većoj meri.

Današnja konferencija je uvod u program „Geotermalni potencijali Srbije“ kojeg će, tokom ove godine, realizovati konsultantska kuća EU Build, Build Energy Team – BET i Privredna komora Beograda.

Izvor: rtv.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti