Geotermalnom energijom do razvoja Dunavskog regiona

U januaru 2017. godine održan je prvi sastanak partnera projekta DARLINGe u Geološkom i geofizičkom institutu Mađarske u Budimpešti koji je finansiran iz Programa transnacionalne saradnje Interreg Dunav 2014.-2020.

Projekat će trajati 30 meseci, a učestvuju 10 ERDF i 5 IPA partnera iz 6 zemalja (Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije), kao i sedam pridruženih partnera iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije. Partneri i pridruženi partneri zajedno će raditi na poboljšanju energetske sigurnosti i efikasnosti u dunavskoj regiji promovisanjem održivog korištćenja postojećih dubokih geotermalnih izvora koji su još uvek u velikoj meri neiskorišćeni u sektoru grejanja. Projektno područje obuhvata središnji i jugoistočni deo dunavske regije, odnosno obuhvata južni deo Mađarske (južni i jugoistočni deo dunavske nizije), severoistočni deo Slovenije (Pomurje i Podravina), severni deo Hrvatske (Međimurje, Hrvatsko zagorje, Posavina, Podravina, Slavonija), zapadni deo Republike Srpske te središnji i severni deo Bosne i Hercegovine, severni deo Srbije (Vojvodina) i zapadni deo Rumunije (Banat). Površina projektnog područja je oko 92 000 km2.

Glavni ciljevi projekta su povećati korišćenje geotermalne energije i istaknuti prednosti kaskadnog korišćenja geotermalne energije te jače povezati iskorišćavanje geotermalne energije sa tržištem daljinskog grejanja; uspostavtii tržišno primenjiv alat koji će se sastojati od tri modula za održivo upravljanje geotermalnim sistemima – vrednovanje trenutnog korišćenja, hodogram koji će pomoći investitorima i šema geoloških rizika. Kao glavni rezultat ističe se jačanje saradnje i povećavanje korištenja geotermalne energije što će unaprediti energetsku sigurnosti u sektoru daljinskog grejanja, te će učiniti dunavsku regiju manje zavisnu od uvoza fosilnih goriva.

izvor: psemr.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti