Francuska raspisala tender za izgradnju plutajućih vetroparkova

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Francuska agencija za zaštitu životne sredine ADEME početkom avgusta raspisala je tender za izgradnju plutajućih vetroparkova na četiri lokacije.

Plutajući vetroparkovi trebalo bi da budu izgrađeni na tri lokacije u Mediteranu i u Bretanji. U planu je da sadrže između 3 i 6 turbina od kojih će svaka biti snage najmanje 5MW. Vrednost projekta će biti oko 150 miliona evra, odnosno ponuđači će dobiti 50 miliona evra kao podsticaj za izgradnju dok će ostatak biti zajam. Ponuđači će morati da definišu koji kapacitet žele da izgrade, koju feed-in tarifu žele da dobiju za proizvedenu električnu energiju, kao i kolika finansijska podrška im je potrebna. Procenjuje se da se feed-in tarifa može kretati između 150 i 275 evra po MW, a očekuje se da će Francuska izabrati dve ili tri ponude ukupne snage između 45 i 100MW.

Rok za prijavu na konkurs je 4. april 2016. godine, a selekciju ponuda će izvršiti premijer Francuske.

Plutajući vetroparkovi su vrsta vetroparkova koji se instaliraju u dubljem moru, investicija je veća nego kada je reč o običnim standardnim vetroparkovima, ali je veća i njihova isplativost.

Sandra Jovićević

foto: offshorewindindustry.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti