„Fordov“ hibridni automobil na solarno napajanje

Sledeće nedelje na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (International Consumer Electronics Show – CES) koji se održava u Las Vegasu biće predstavljen prototip hibridnog automobila na napajanje solarnom energijom. Proizvođač ovog hibridnog vozila (C-MAX Solar Energy) je američka kompanija „Ford“.

Automobil je nastao u saradnji kompanija (Ford) i (Sun Power), kao i prestižnog Tehnološkog instituta (Georgia Institute of Technology) iz Džordžije.

Na krovu automobila nalaze se solarni paneli koji prikupljaju sunčevu energiju koja se koristi za napajanje baterije automobila. Ovi solarni paneli projektovani su tako da prate kretanje sunca, pa povećavaju količinu ovako dobijene energije za 8 puta.

Bateriju automobila je moguće puniti i strujom, za šta je potrebno oko 4 sata, dok je za solarno punjenje baterije potrebno da auto bude na suncu čitav dan. Uz pomoć napunjenih baterija moguće je preći oko 34 kilometra, kao i kod standardnih hibridnih vozila.

Posle predstavljanja prototipa u Las Vegasu biće izvršena testiranja kako bi se utvrdilo da li je moguće serijski proizvoditi ovaj automobil. Serijska proizvodnja bi omogućila smanjenje emisije štetnih gasova za oko 4 tone po automobilu godišnje.

Inače, ovo nije prvi automobil koji ima solarne panele na svom krovu. Kompanija „Tojota“ (Toyota) postavila je solarne panele na svoj model (Prius III) još 2009. godine, gde se akumulirana solarna energija sa krova koristi za klimatizaciju ovog automobila.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti