Evropi neophodan gas iz Rusije

J305380_EGC_OMV-colours1-copy

U okviru „Evropske konferencije o gasu“ koja se održava od 19. do 21. januara 2016. godine u Beču u Austriji istaknuto je da je gasovod „Severni tok 2“ neophodan Evropi.

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV gospodin Rajner Zele izjavio je da je za sigurnost u snabdevanju gasom neophodna diverzifikacija izvora i tranziotne rute. On je dodao da se ne bi trebalo raditi na zameni ruskog gasa u Evropi, jer gas iz Rusije zadovoljava čak 25 odsto svetskih potreba za ovim energentom. Dodao je i da je proizvodnja gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji u opadanju, tako da su i opcije za Evropu smanjenje.

Generalni direktor ruske kompanije „Gasprom“ gospođa Elena Burmistrova istakla je da je potreba za gasom u Evropi proteklih godina pokrivena uvozom. Kako je navela, kompanija „Gasprom“ je 2015. godine u Evropu izvezla 159 milijardi kubnih metara gasa, što je više od proseka u poslednjih pet godina. Navela je da će se preko „Severnog toka“ snabdevati zemlje zapadne Evrope, ali i južne i centralne Evrope.

Sandra Jovićević

foto: europeangas-conference.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti