EU posvećena napretku Srbije

Foto: Media EU info

Evropska unija podržava projekte za poboljšanje kvaliteta života građana kroz unapređenje lokalne i poslovne infrastrukture, socijalne inkluzije kao i zaštite životne sredine, a tim povodom, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini posetio je projekte u Sokobanji, Paraćinu i Svilajncu, navodi se u saopštenju Media EU info.

Postrojenje za preradu voze za piće, jedan od projekata, 2019. godine rekonstruisano je uz pomoć EU sredstava kada je izgrađeno i preko 2.700 metara nove primarne vodovodne mreže. EU je u ovaj projekat uložila skoro 750.000 evra.

„Ovde u Sokobanji vidimo da se investicije realizuju u skladu sa potrebama. A kako je turistička opredeljenost Sokobanje važna za ekonomski razvoj ove opštine od suštinskog je značaja da se sačuva priroda i obezbedi stabilno vodosnabdevanje tokom cele godine, i takve projekte EU podržava“, rekao je Nikola Bertolini.

Foto: Media EU info

Prema rečima predsednika opštine Sokobanja Miodraga Nikolića, ovo je jedna od većih investicija EU u opštini koja im je pomogla u rešavanju pitanja vodosnabdevanja, a ono što sledi jeste izgradnja fabrike za otpadne vode, projekat koji je takođe podržan sredstvima Evropske unije kao i rešavanje pitanja separacije i skladištenja otpada.

Kako se navodi u saopštenju, u Paraćinu je predstavnik Delegacije EU obišao radove na izgradnji amfiteatra i dečjeg igrališta koje Evropska unija finansira sa 170.000 evra preko EU PRO Plus programa, kako bi se uredile javne površine u centralnom delu opštine.

„Drago mi je da tokom prve posete Paraćinu mogu da vidim kako se uz EU podršku realizuje ovaj važan projekat koji se tiče zelene urabnizacije’’, rekao je Nikola Bertolini i dodao da su razgovarali i o drugim projektima koji se tiču zaštite životne sredine, obrazovanja i ekonomskog razvoja a koji su važni za dalji razvoj opštine.

Prilikom obilaska projekata u Paraćinu, obišli su i industrijsku zonu „Zmič“ gde EU nastavlja podršku unapređenju poslovne infrastrukture kroz izradu tehničke dokumentacije koja će obuhvatiti putnu infrastrukturu, hidrotehničke i elektro instalacije i saobraćajnu signalizaciju.

Foto: Media EU info

U Svilajncu je Bertolini sa predsednikom Opštine, Predragom Milanovićem, obišao novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje izgrađenu u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koja je pružila novi dom za 25 porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama.

Pored novoizgrađene zgrade, posetio je i Novu zonu privređivanja gde je EU investirala 200.000 evra u izgradnju pristupnih puteva i komunalne infrastrukture i tako pomogla dolazak novih investitora. Značajnu podršku od 2,7 miliona evra EU je obezbedila i za regulaciju korita reke Resave kako bi Svilajnac bio zaštićen od poplava, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, opština koja je dobro razvijena bliska je Evropskoj uniji, a to je slučaj i sa Svilajncem.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, rekao je da je Evropska unija najveći donator opštini, što potvrđuje činjenica da bez tih sredstava opština ne bi mogla da se oporavi od poplava 2014. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti