EPS ulaže milijardu evra za dostizanje ekoloških standarda

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će JP Elektroprivreda Srbije (EPS) uložiti približno milijardu evra do 2026. godine kako bi se u potpunosti uskladio rad njenih postrojenja sa standardima EU u oblasti životne sredine.

Antić je, prilikom obilaska Termoelektrane Nikola Tesla A, u društvu direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Kristijana Danijelsona, šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta i v. d. direktora EPS-a Milorada Grčića, izazio očekivanje da će Srbija veoma brzo otvoriti Poglavlje 15, koje se odnosi na energetiku.

On je ukazao na to da je veliki rezultat ostvaren po pitanju restrukturiranja „Srbijagasa“ i stvaranja obaveznih rezervi gasa, za šta je naša zemlja dobila sve pozitivne ocene.

Do sada je EPS uložio više od 200 miliona evra u zaštitu životne sredine, a planirano je ulaganje približno milijardu evra od 2017. do 2026. godine da bi se u potpunosti uskladio rad njihovih postrojenja sa evropskim standardima u sferi životne sredine, ponovio je ministar.

Najvažniji projekti, kako je naglasio, usmereni su na smanjenje emisija zagađujućih materija u vazduh iz termoelektrana, što uključuje praškaste materije, sumporne okside i okside azota, ali takođe i na mere koje dovode do smanjenja negativnog uticaja rada EPS-ovih postrojenja na vodu, zemljište i biodiverzitet.

Prema njegovim rečima, očekivani efekti mera koje će EPS primeniti u oblasti zaštite vazduha do 2026. godine jesu smanjenje emisije oksida azota za 46 odsto, sumpornih oksida za 92 odsto i praškastih čestica za 84 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Od 2000. godine do sada realizovano je 17 isključivo ekoloških projekata kojima se podiže nivo zaštite vazduha, vode i zemljišta u Srbiji. Od toga je šest projekata primenjeno uz podršku EU, kao jednog od najvažnijih partnera EPS-a u dostizanju evropskih ekoloških standarda.

EU je kroz fondove pretpristupne pomoći IPA izdvojila donacije od 58,85 miliona evra za elektrofiltere, prečišćavanje vode, stalno merenje emisije zagađujućih materija u termoelektranama, bezbedno odlaganje pepela.

Do sada je EPS ugradio ili rekonstruisao elektrofiltere na 14 termoblokova, čime su smanjene emisije praškastih materija, projekti za smanjenje emisija azotnih oksida urađeni su na tri bloka, a jedan projekat je u toku.

Plan je da se projekti denitrifikacije urade i na još četiri bloka snage već od 300 megavata. Značajne efekte na polju zaštite životne sredine imaju i modernizacije i revitalizacije termoelektrana kojima se ugradnjom savremene opreme podiže nivo efikasnosti blokova.

U sistemu EPS-a radi ukupno šest termoelektrana na lignit, ukupne snage 4.302 megavata. Preostalih 30 odsto energije ovo preduzeće proizvodi u hidroelektranama.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti