EPS ulaže 800 miliona evra u hidroelektrane

Foto: EPS

Posle završetka svih revitalizacija hidroelektrana, očekuje se ukupno povećanje instalisane snage hidroelektrana za oko 166 MW, izjavio je direktor za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević. Do sada je u revitalizaciju hidroelektrana i obnovljive izvore energije uloženo više od 200 miliona evra i do 2025. godine treba da bude uloženo još oko 600 miliona, rekao je Jakovljević na drugom međunarodnom zelenom forumu Elektroprivrede i zelena energija, u organizaciji Balkanmagazina i EPS-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rudarstvo i energetiku.

On je istakao da sektor hidroenergije, takođe, spada u obnovljive izvore energije, ali i da će EPS do 2025. ukupno uložiti u razvoj više od dve milijarde evra kako bi megavate učinio zelenijim. Taj novac će otići u obnovljive izvore energije, povećanje efikasnosti, zaštitnu životne sredine i dekarbonizaciju. Imamo oko 3.000 MW hidroelektrana, prosečne starosti oko 45 godina koje zahtevaju značajne investicije da bi zadržali taj potencijal. Neke revitalizacije su završene, neke su u toku, a neke u planu. Kao efekat toga ćemo izaći sa dodatnih više od 160 megavata.

On je rekao da je glavni cilj revitalizacije da se hidroelektranama produži vek, ali da je zbog savremen tehnologije povećana i instalisala snaga. Podseća da su u fazi razvoja i projekti vetroparka u Kostolcu od 66 MW, kao i solarna elektrana koja se razvija, zatim projekti iz malih hidroelektrana.

Postoje i neki drugi projekti koje analiziramo – vetar i solar u širem reigonu Kostolca i neki drugi projekti iz hidrosektora. EPS ulaže značjana sredstva i u druge segmente održivog razvoja i više od 2 milijarde evra će u periodu do 2025. godine biti uloženo da bi neke druge megavate učnio zelenijim nego što su trenutno, naveo je Jakovljević.

Kaže i da su obnovljivi izvori energije u EU sa 20 odsto 2010. godine porasli na 28 odsto, kao i da je gas najviše pao u proizvodnji, dok je proizvodnja iz lignita ostala nepromenjena. Takav veliki rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije je nastao zahvaljujući najvećim delom subvencionisanju na razlicite načine. Prema njegovim rečima, po megavat satu se sa više od 30 evra evra subvencioniše u Nemačkoj, a kod nas 0,77 evra.

izvor: rs.seebiz.eu

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti