EPS nastavlja saradnju sa kineskim partnerima

dseJP „Elektroprivreda Srbije“ započela je montažu savremene rudarske opreme za povećanje proizvodnje uglja na Površinskom kopu „Drmno“, čime je počela druga faza modernizacije Termoelektrane „Kostolac B“. Vrednost sistema bager-traka-odlagač (BTO) je 123 miliona dolara, a kompletan posao, po sklopljenom ugovoru vodi kineska kompanija China Machinery Engineering Corporation – CMEK.

– Ovo je značajan dan za Srbiju i energetski sistem naše zemlje, jer će novi blok u TE „Kostolac B“ biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti posle tri decenije. Do kraja 2019. biće stvoreni novi preduslovi za proizvodnju uglja u Srbiji, a novi Blok B3 u Kostolcu biće gotov 2020. godine – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Ministar je dodao da će na montaži pored stranih kompanija „Krup“ i „Sandvik“ biti angažovane i domaće firme što govori da mogu da rade rame uz rame sa velikim svetskim kompanijama.
– EPS otvara novo razvojno poglavlje u kostolačkom ugljenom basenu, koje je od velikog značaja i za energetsku stabilnost Srbije. Investiranjem u novu rudarsku mehanizaciju stvaraju se preduslovi za povećanje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglja godišnje – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

On je naglasio da je sličan bager pre oko godinu dana dobio i RB „Kolubara“ i da će se investicija u novi bager na kopu „Drmno“ isplatiti za pet godina.
– „Kostolac“ i „Kolubara“ imaju obezbeđenu budućnost najmanje u narednih pola veka – rekao je Grčić.
Novi BTO sistem na kopu „Drmno“ sastoji se od rotornog bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara jalovine na sat, osam transportera sa trakom širine dva metra, 12 kilometara dugog transportnog sistema i odlagača kapaciteta 8.500 kubnih metara na sat i dve nove trafostanice.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine. Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je zahvalio Vladi Srbije, ministru Antiću i angažovanju premijera Aleksandra Vučića koji je omogućio ovaj veliki početak realizacije druge faze modernizacije TE „Kostolac B“.
– U toku 2017. godine ćemo pokrenuti više projekata u okviru međudržavne saradnje. Otvorena je Kineska banka u Srbiji, tako da sada očekujem dolazak većeg broja investitora iz Kine – rekao je ambasador.

Sada je počela montaža bagera, u februaru kreću poslovi na montaži odlagača, a potom slede aktivnosti na montaži pogonskih stanica, transportnog sistema i izgradnji trafo stanice.
Predstavnik CMEC-a Zigang Tong je rekao da će ta firma ispoštovati postavljeni rok i da će realizovati projekat po najvišim standardima, kao i da su doveli najbolji menadžment.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B“, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu „Drmno“, iznosi 715,6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.

Saopštenje EPS-a

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti