Energija je ženskog roda – žene moraju da imaju veću ulogu u energetici

Foto: OIE Srbija

O ženama u sektoru Energetike, ali i njihovom položaju sa aspekta rodne ravnopravnosti i tome koliko ih ima u upravnim i nadzornim odborima kompanija razgovaralo se na konferenciji „(Zelena) Energija je ženskog roda“ koju je organizovalo Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

Prema istraživanju „Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji“ koje je sproveo Centar za kreiranje politika i strategija za potrebe Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, tek svaka peta mlada građanka u Srbiji smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji obnovljivih izvora energije i da će žene biti predvodnice zelene tranzicije.

Ambasador Kanade Džajls Norman rekao je da to stav koji moramo da promenimo, i da žene moraju da imaju veću ulogu u sektoru obnovljih izvora energije. Kako je rekao u sektoru OIE dominiraju muškarci, ali da mora doći do promena.

Pročitajte još:

Učesnice panela „Uloga i značaj žena za razvoj energetike i OIE sektora – institucionalni pogledi“ i „OIE kao sigurna poslovna i karijerna budućnost žena – iskustva liderki i istraživačke perspektive“ govorile su o svojim iskustvima tokom školovanja i kasnije u poslu. Kako su istakle nije bilo puno predrasuda okoline i uglavnom su uvek nailazile na podršku kolega. Složile su se u tome da je potrebno više žena u sektoru obnovljivih izvora energije i pozvale su sve mlade devojke koje se dvoume oko zanimanja da slobodno “zakorače u ovaj sektor”.

Na konferenciji je premijerno emitovan film „Ja sam žena i radim u sektoru OIE“, četiri junakinje otkrile su kako su se odlučile da karijeru grade u sektoru obnovljivih izvora energije, sa kakvim izazovima se suočavaju prilikom projektovanja vetroparkova i održavanja hidrocentrala, ali i šta bi savetovale mladim devojkama koje tek razmišljaju o studijama.

Projekat „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ sprovodi Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije uz podršku Ambasade Kanade. Cilj projekta je promocija žena koje rade u sektoru OIE kako bi se motivisale mlade devojke da karijeru grade u ovoj oblasti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti