Energetskom efikasnošću do održivog razvoja u Kragujevcu

Energetskom efikasnošću do održivog razvoja

Predstavnici Odeljenja za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj Kragujevca u saradnji sa Prvom tehničkom školom održali su u toj obrazovnoj instituciji prezentaciju za učenike druge i treće godine na temu „Energetskom efikasnošću do održivog razvoja“.

Tom prilikom predstavljene su mere koje se primenjuju u cilju smanjenja gubitaka energije i povećanja energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i aktivnosti koje su u ovoj oblasti realizovane u gradu Kragujevcu u poslednje dve godine, naročito na sanaciji škola u gradu, za šta je, iz sredstava Kancelarije za javna ulaganja, Ministarstva prosvete i nemačke razvojne banke KfW uloženo 167 milona dinara, dok je iz gradske kase izdvojeno blizu 60 milona dinara. Na primeru njihove škole, na kojoj su zamenjeni prozori i ugrađeni termostatski ventili, učenici su mogli da vide kolike su prve uštede u računima za električnu energiju za septembar i oktobar 2016. godine.

Pored značaja energetske efikasnosti i održivog razvoja, učenici su na prezentaciji upoznati sa zakonodavnim i institucionalnim okvirom rada energetskog menadžera, kao i sa osnovnim zadacima ovog Odeljenja gradske uprave, a to su organizovano i sistematsko praćenje potrošnje energije u javnim zgradama, predlaganje konkretnih mera koje dovode do ušteda u energiji, samim tim i do manjih izdvajanja iz gradskog budžeta.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti