Energetski samoodrživa zgrada fabrike „SNE Energy“ iz Čačka

fabrika elektrovatU decembru 2012. godine kompanija „Elektrovat“ otvorila je svoju „zelenu“, pametnu i poslovno-edukativnu zgradu „SNE Energy“ u Čačku.

Fabrika je izgrađena po najstrožijim tehničkim i tehnološkim zahtevima i prema konceptu zgrade koja za grejanje i klimatizaciju koristi obnovljive izvore energije – toplotu zemlje sistemom geotermije, dok je kompletan krov objekta pokriven fotonaponskim ćelijama čineći solarnu elektranu snage 55kW.

Kompletna elektroinstalaciona oprema u objektu i sva ugrađena elektroenergetska oprema, oprema slabe struje i BMS-a su proizvodnje „Schneider Electric“, dok su svi unutrašnji prostori projektovani kao „show room“ prostorije za ovu vrstu opreme.
Koncepcija ovog objekta obuhvata primenu adekvatnih AG rešenja, korišćenje geotermalne energije za upravljivo grejanje, klimatizaciju i pasivno hlađenje objekta, izgradnju solarne elektrane na krovu objekta, primenu najsavremenijih telekomunikacionih, bezbedonosnih i multimedijalnih sistema, ugradnju visokoučinskih upravljivih rasvetnih tela, primenu najsavremenijeg multifunkcionalnog sistema automatskog upravljanja čitavim objektom (Building Management System – BMS).

Za kompletan objekat sa dva proizvodna pogona, administrativno-prezentacionim delom i energanom tokom 12 meseci potrošeno oko 72MWh elektične energije, dok je iz solarne elektrane proizvedeno oko 68MWh električne energije, što znači da je oko 94% ukupne potrošnje pokriveno proizvodnjom iz solarne elektrane, ne uzimajući u obzir izuzetno važnu činjenicu da se sva proizvedena elektična energija plasira u elektro-energetsku mrežu po povlašćenim cenama proizvedenog kWh iz obnovljivog izvora energije.

Pored toga, na novom objektu je izvršena ugradnja i pušten u rad sistem za grejanje i hlađenje po identičnom principu, odnosno korišćenjem geotermalne energije za upravljivo grejanje, klimatizaciju i pasivno hlađenje objekta, radi daljih ušteda i povećanja energetske efikasnosti čitavog poslovnog kompleksa.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti