Energetski pasoš objekata na snazi u Hrvatskoj

energetski pasosiNovi Zakon o prostornom uređenju i gradnji koji je stupio na snagu krajem 2013. godine u Hrvatskoj, doneo je i obavezu da svi objekti veći od 50 metara kvadratnih koji se prodaju ili izdaju moraju imati energetski pasoš. Zakonom su predviđene visoke kazne za agencije i privatna lica koji nude objekte bez ovog sertifikata, što je dovelo do drastičnog smanjenja ponude.

Energetski pasoš predstavlja elaborat energetske efikasnosti za sve objekte koji se oglašavaju na tržištu nekretnina. U Srbiji je ovaj sertifikat obavezan od 30. septembra 2012. godine za sve objekte koji se grade, ali i za one na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije. U njemu su sadržani svi podaci o objektu, kao i energetski razred objekta koji se određuje na osnovu godišnje potrošnje energije za grejanje. Tako postoji 7 kategorija, od A+ koja predstavlja visoko energetski efikasan objekat, pa do G koji predstavlja objekat sa najmanjom uštedom energije. Energetski pasoš sadrži 5 strana, a svaki ovakav dokument mora biti overen od strane inženjera koji poseduje licencu 381. Overeni dokument ima period važenja od 10 godina.

Postoje i objekti koji ne moraju imati energetski pasoš, a neki od njih su radionice, hale, zgrade koje se ne greju ili se greju samo do 12 stepeni Celzijusovih, industrijske zgrade i zgrade privremenog karaktera.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti