Energetska zajednica pozitivno gleda na izgradnju gasovoda kroz Srbiju

Srbija će moći da se priključi projektu gasovoda „Gastrans2“, zaključak je sekretarijata Energetske zajednice iz Beča koja je pozitivno ocenila gradnju gasovoda kroz Srbiju, od Bugarske do Mađarske. Sekretarijat je dao svoje mišljenje o prolasku Turskog toka kroz Srbiju i „zaključuje da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz proširenje ruta u različitim pravcima“, ali su takođe postavili niz uslova koje naša zemlja mora da ispuni.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sekretarijat zahteva ispunjenje niza uslova usmerenih na jačanje konkurencije i koji će obezbediti da izgradnja magistralnog toka ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je posle pozitivne ocene izjavio da je Srbija značajno bliže izgradnji gasovoda. Novi gasovod u Bugarskoj dobio je zeleno svetlo od Energetske zajednice jer je projekat ekonomski opravdan.

„Gastrans“ cevovod trebalo bi da počne sa radom na srpskom segmentu već 2020. godine i predviđen je kapacitet od skoro 14 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Plan je da se naš gasovod na granici sa Bugarskom spoji kod Zaječara, a u Mađarskoj da izađe kod Horgoša.

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti