EMS učestvuje u izgradnji Transbalkanskog energetskog koridora

elektromreže srbije

Izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove JP „Elektromreža Srbije“ gospodin Branislav Đurđević izjavio je da se EMS uključio u izgradnju Transbalkanskog energetskog koridora.

Kako je istakao, kompanija EMS potpisala je ugovor sa kompanijom „Energoprojek Oprema“ o izgradnji dvostrukog dalekovoda Pančevo-Rašica od 400kV. On je dodao da će se realizacija projekta finansirati iz sopstvenih sredstava, a vrednost investicije iznosi 24,7 miliona evra.

Gospodin Đurđević je naveo da je u planu da prva faza projekta bude završena do 2017. godine, a zatim će početi izgradnja dalekovoda Kragujevac-Kraljevo. Nakon toga, planira se izgradnja dalekovoda Obrenovac-Bajina Bašta, a zatim krajem 2018. godine i početkom 2019. godine povezivanje između Bajine Bašte i Pljevalja, da bi se ceo projekat završio 2023. godine.

Podsetimo, Transbalkanski koridor bi trebalo da omogući prenos električne energije na velikim rastojanjima, i to uz minimalne gubitke energije. Njegova dužina je preko 150 kilometara, a procenjuje se da će izgradnja iznositi oko 150 miliona evra. Izgradnju ovog koridora podržala je Vlada Republike Srbije, a uvršten je i u programe donacije IPA 2015.

Sandra Jovićević

foto: ems.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti