Elnos Grupa realizuje hidro, vetro i solarne projekte 

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

U generalno nepovoljnoj slici o angažmanu domaćih kompanija na polju obnovljivih izvora energije (OIE) na našoj privrednoj sceni postoje izuzeci koji su upravo u ovoj oblasti ostvarili odličan uspeh i iskoristili svoju zelenu šansu. 

Jedna od njih je Elnos Grupa. Ova internacionalna kompanija sa domaćom adresom posluje u 16 zemalja regiona i Evrope. Timovi kompanije su kroz realizaciju velikog broja projekata do sada učestvovali u izgradnji više od 800 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti zelene energije.

Aktuelna slika bogatog zelenog energetskog miksa čiji je Elnos Grupa deo danas se sastoji od najvažnijih regionalnih poduhvata iz oblasti hidro, vetro i solarne energije.

Izvrsnost na delu – HE “Dabar” i “Perućica”

Poduhvat izgradnje hidroelektrane “Dabar” (159,15 MW) za Elnos Grupu predstavlja dugo očekivani izazov na domaćem terenu. 

Razlog za to je veoma jednostavan – izgradnja hidroelektrane “Dabar” je najveći i najkompleksniji hidroenergetski projekat u regionu. 

“Izgradnja hidroelektrane “Dabar” je projekat koji će pomeriti granice inženjeringa kod nas. U okviru ovog poduhvata našim timovima je poverena realizacija kompletne elektro i mašinske faze radova”, kažu u Elnos Grupi. 

U Elnos Grupi kao poseban izazov vide i početak velike revitalizacije hidroelektrane “Perućica” (307 MW), najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori. 

Pročitajte još:

Novi važni solarni megavati

Solar je favorit zelene tranzicije i borba za njegove „zlatne“ megavate u EU u punom je jeku. U ovom kontekstu prošle i ove godine Elnos Grupa pravi nove važne iskorake. Timovi ove kompanije trenutno završavaju izgradnju solarne elektrane “Bukovica” (6,25 MW), njihovog prvog projekta iz oblasti solara u Hrvatskoj, dok u BiH u aprilu ulaze u projekat izgradnje solarne elektrane “Medeno polje” (4,9 MW).

U lovu na energiju vetra

Foto-ilustracija: Pixabay (Zsuzska321)

Spretno i punom parom ekipe Elnos Grupe su ove godine nastavile gradnju vetroparka “Krivača” (103 MW), prvog vetroparka Srbije koji nastaje južno od Save i Dunava. U okviru ovog projekta kompanija je glavni ugovarač koji gradi Balance of Plant – BoP, odnosno putnu infrastrukturu u prvoj fazi projekta i Connection Works – CW, odnosno priključke ovog vetroparka na prenosnu mrežu u prvoj i drugoj fazi projekta. 

Od Poljske do Velike Bitanije

Za Elnos Grupu je prošla, 2022. godina bila jako uspešna, a osim niza podviga realizovanih na Islandu, u Švedskoj, Nemačkoj i u regionu, u Elnos Grupi su posebno ponosni na uspešno otvaranje dva nova važna evropska tržišta – Češke i Poljske, te na ogromne ostvarene iskorake u Velikoj Britaniji i one koji tek slede u Danskoj. 

“U Češkoj već radimo rekonstrukciju 400 kV dalekovoda V-413 koji će obezbediti sigurnije napajanje stambenih i privrednih objekata u širem području Praga. Naši timovi su i ove godine nastavili da postižu odlične rezultate u okviru poduhvata High Speed 2 u Velikoj Britaniji. U pitanju je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Evropi. U okviru ovog poduhvata timovima Elnos Grupe su povereni zadaci: projektovanja, izrade, isporuke i instalacije 46 distributivnih trafostanice za napajanje velikih gradilišnih mašina za bušenje tunela. Poslovni putevi nas krajem ove godine vode i u Dansku gde ćemo krajem godine početi izgradnju 400 kV dvosistemskog dalekovoda dužine 150 kilometara”, dodaju u Elnos Grupi.

Energetske veze nove generacije

U ovoj kompaniji ističu da su usmereni na realizaciju novih i sve zahtevnijih projekata uz primenu modernih tehnologija. Primer za to je svakako i projekat HVDC DolWin 5, čak treći HVDC poduhvat koji je deo Elnos Grupe.

“HVDC tehnologije su revolucionarna rešenja koja prenose velike količine energije, na velikim udaljenostima, uz znatno manje gubitke. Do sada smo bili deo HVDC projekta NordLink i MONITA, a sada smo deo relizacije HVDC projekta DolWin 5 u Nemačkoj. Ova HVDC interkonekcija će imati kapacitet 900 MW i biće dugačka 130 kilometara i povezaće novi ofšor vetropark na visokonaponsku mrežu na nemačkoj obali”, kažu u Elnos Grupi.

Elnos Grupa na „SET  Trebinje 2023”

Elnos Grupa je generalni sponzor konferencije SET 2023 koja će se održati od 22. do 24. marta u Kulturnom centru grada Trebinja. Ovaj događaj okuplja najveće regionalne i evropske stručnjake iz oblasti obnovljivih izvora energije

Imajući pred sobom isti cilj – afirmaciju obnovljivih izvora energije i efikasnu energetsku tranziciju u regionu, Elnos Grupa četvrtu godinu za redom podržava održavanje Samita energetike Trebinje. 

Izvor: Elnos Grupa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti