Elektroenergetičari sveta stižu u Sarajevo 2023. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Amin Khorsand)

Međunarodno veće za velike električne sisteme (CIGRÉ) odlučilo je da 141. sednicu Administrativnog veća održi u Sarajevu u leto 2023. godine. Kandidaturu glavnog grada Bosne i Hercegovine, koju je podneo Bosanskohercegovački komitet CIGRÉ na 135. sednici ovog veća održanoj krajem avgusta u Rio de Žaneiru, podržala je većina članova. Članstvo međunarodnog veća za velike električne sisteme čini 96 nacionalnih komiteta, a u radu Administrativnog veća učestvuju predstavnici 58 zemalja.

„Ovo je veliko priznanje Bosni i Hercegovini, njenom glavnom gradu i našem komitetu jer ćemo biti domaćini svetskom događaju u kojem učestvuju eminentni stručnjaci iz oblasti elektroenergetike. Na početku 21. veka ova oblast ima dinamičan razvoj zasnovan na novim znanjima i tehnologijama i sasvim je sigurno da će se i na zasedanju u Sarajevu tragati za odgovorima na izazove koji su pred nama“, izjavio je ovim povodom Edhem Bičakčić, predsednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ

Foto-ilustracija: Unsplash (Ramiz Dedaković)

Dosadašnji domaćini članovima Administrativnog veća CIGRÉ, osim Pariza, u kojem je sedište ove organizacije, bile su uglavnom poznate svetske metropole i gradovi velikih zemalja: Peking, Buenos Ajres, Seul, Hamburg, Varšava, Bilbao, Kopenhagen, kao i gradovi u SAD-u, Rusiji, Indiji, Koreji, Južnoj Africi, Novom Zelandu.

Njima se pridružuju Sarajevo i BiH, koji u oblasti elektroenergetike imaju dugu tradiciju, koja je u svetu prisutna od samog početka elektrifikacije. Ovde je već 1888. godine, kratko nakon Teslinog izuma, napravljena prva električna centrala.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti