Eksplanatorni i bilateralni skrining o energetici sa EU sledeće godine

srbija euJuče je u Vrdniku održan energetski seminar za novinare na kojem je najavljen eksplanatorni i bilateralni skrining sa Evropskom unijom u okviru pretpristupnih pregovora.

Predstavnik Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Tatjana Jovanović istakla je da će eksplanatorni skrining sa Evropskom unijom u oblasti energetike početi u aprilu sledeće godine.

Na skriningu će Evropska unija predstaviti svoju pravnu regulativu u oblasti energetike, a biće reči i o Trećem energetskom paketu i velikim ložištima. Eksplanatorni skrining će imati za cilj da se pospeši usklađivanje propisa u oblasti energetike sa propisima koji su na snazi u Evropskoj Uniji.

Grupu od 15 članova koja će pregovarati sa predstavnicima Evropske unije trebalo bi da čine predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, predstavnici Privedne Komore Srbije, predstavnici regulatornih tela kao i predstavnici kompanija koje se bave energetikom.

Na jučerašnjem energetskom seminaru govorio je i zagrebački profesor Željko Tomšić koji je izneo iskustva Hrvatske sa Evropskom unijom u oblasti usklađivanja propisa o energetici. On je izjavio da je ovakvo usklađivanje zakona u Hrvatskoj trajalo više od tri godine, kao i da je Evropska unija pomno pratila taj proces.

Planirano je da posle eksplanatornog skrininga bude održan i bilateralni skrining u junu 2014. godine, na kome će biti procenjena usklađenost Srbije sa evropskim propisima; kao i da se izvrši procena o tome šta bi još trebalo da se postigne u ovoj oblasti u budućnosti.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti