Ekološki sertifikat „Zeleni ključ“ za beogradski „IN Hotel“

the-green-key-denstoredanske.dk_

Krajem decembra 2015. godine „IN Hotel“ koji se nalazi na Novom Beogradu dobio je ekološki sertifikat „Zeleni ključ“ (Green Key).

Sertifikat je dodelila organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine koja sprovodi program „Zeleni ključ“. Ovom prilikom je istaknuto da je „IN Hotel“ proces sertifikacije započeo sredinom 2015. godine, pri čemu su kriterijumi uspešno ispunjeni.

„IN Hotel“ stekao je pravo na dobijanje ekološkog sertifikata odgovornim ponašanjem prema životnoj sredini, odnosno uvođenjem LED rasvete koja štedi energiju, zatim uvođenjem sistema koji štedi vodu, korišćenjem organske hrane. Hotel takođe vodi računa i o reciklaži, separaciji otpada, ali i o podizanju ekološke svesti kada je reč o upotrebi hemije za čišćenje.

Program „Zeleni ključ“ edukuje i povećava svest vlasnika, osoblja i klijenata objekta o zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Osim toga, ima za cilj smanjenje uticaja smeštajnog kapaciteta na okolinu, kao i ostvarivanje ekonomske dobiti kroz smanjenje potrošnje. Takođe promoviše objekat i popularizuje ekološke markice.

Program je nastao u Danskoj 1994. godine, a predstavlja dobrovoljnu eko oznaku za turističke objekte. Fondacija za obrazovanje iz oblasti životne sredine (Foundation for Environmental Education ) usvojila je program „Zeleni ključ“ 2002. godine, a od tada je ovaj program sproveden u preko 40 zemalja sveta. U Republici Srbiji se program „Zeleni ključ“ sprovodi od 2014. godine.

Sandra Jovićević

foto: denstoredanske.dk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti