Duško Marković: Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište

Energetski sektor u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal i velike razvojne šanse posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ocenjeno je na sastanku predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predstavnika nemačke grupe WPD.

Foto: Kabinet predsednika Vlade Crne Gore

Ukazujući na ohrabrujuće ekonomske parametre i uspehe u ekonomskoj politici Vlade Crne Gore, premijer Marković je kazao da, kroz kredibilne strane investicije, želimo da valorizujemo potencijale u energetici i u tom kontekstu dragocenim ocenio interesovanje WPD-a, grupe koja je dominantno fokusirana na razvoj i finansiranje vetroelektrana.

Na sastanku je ocenjeno da celo crnogorsko zaleđe ima mogućnosti za izgradnju vetroelektrana te da će Vlada raditi na identifikaciji lokacija i stvaranju prilika za razvoj.

– Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište, kazao je premijer i dodao da je Vlada stavila moratorijum na politiku subvencioniranja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole kazao je da oni žele da investiraju u Crnu Goru, da imaju znanja i mogućnosti s obzirom na to da su u celoj Evropi instalirali oko 4.500 megavata vetrogeneratora. Ukazali su na benefite iskorišćavanja energije vetra s obzirom na tehnološke inovacije u toj oblasti i snižavanje cena proizvodnje takve energije.

Predsednik Marković je kazao i da Crna Gora želi da razvija sveukupno strateško partnerstvo sa Nemačkom, kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Sa takvim opredeljenjem saglasio se i ambasador Nemačke u Podgorici Robert Veber koji je prisustvovao sastanku.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti