Drvoseče u Košutnjaku najstrože kazniti

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je juče da će to ministarstvo predložiti da se podignu krivične prijave protiv mladića koji su u ponedeljak sekli stablo u šumi na Košutnjaku.

Trivan je rekao Tanjugu da su nadležne inspekcijske službe JP “Srbijašume’‘, nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.

– Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih lica podignu krivične prijave, rekao je Trivan.

 

– Zaprepašćen sam činjenicom da je neko posekao drvo u park-šumi koja je zaštićena i u kojoj Beograđani vole da provedu današnji praznik, kazao je ministar.

On je naglasio da je krajnje vreme da promenimo odnos prema prirodi i da šume ne smeju da budu „žrtva” bahatih ponašanja pojedinaca.

Trivan je izrazio zabrinutost što su izletnici širom Srbije palili vatru u šumama, iako je to, kako naglašava, zakonom zabranjeno, kao i da su automobilima ulazili na zelene površine.

– To je, takođe, zabrinjavajuće. Nedostaje nam reda i ova situacija će poslužiti da shvatimo da stvari moraju da se menjaju iz korena, zaključio je Trivan.

Tanjug je snimio mladiće koji su u ponedeljak sekirom sekli stablo drveta u šumi u Koštnjaku da bi raspalili roštilj.

Seča šumskih stabala je zakonom zabranjena, a predviđene su novčane kazne za to delo.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti