Doneta uredba o povlasticama za struju i gas

vlada-sednica_1451477968.524x350Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom su predvidjene povlastice za utrošenu električnu energiju i gas za sve korisnike novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Novom uredbom su otklonjeni nedostaci zbog kojih je prethodna uredba o energetski zaštićenom kupcu proglašena neustavnom, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.

Gradjani će zahteve za sticanje statusa zaštićenog kupca podnositi lokalnim samoupravama i imaće mogućnost žalbe. Limiti mesečne potrošnje povećani su za električnu energiju, sa dva na četiri puta od utvrđenog prava na subvenciju u kilovatčasovima.

„Na taj način povećava se broj kupaca koji će stečeno pravo na umanjenje ostvariti čak i u mesecima uvećane potrošnje, ukoliko se greju na električnu energiju“, navodi se u saopštenju. redbom je regulisano da ugroženi kupac, kome obustavom isporuke električne energije ili gasa može biti ugrožen život ili zdravlje zbog zdravstvenog stanja, a koji je do sada imao pravo na zaštitu od obustave duga ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa, stiče to pravo na osnovu medicinske dokumentacije.

Jedno domaćinstvo može da bude korisnik oba prava ako ostvari oba statusa. Ustavni sud je krajem septembra ove godine stavio van snage odredbe Uredbe o energetski zaštićenom kupcu kojima je bio propisan način sticanja statusa „ugroženog kupca“, jer nije bila predvidjena mogućnost žalbe.

Vesna Vukajlović

Izvor : www.beta.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti