Domaći ajvar, voćni namazi, tartufi i proizvodi od pečuraka idu na Fancy Food Show u Njujorku

Nakon gotovo deset godina pauze, srpski proizvođači se vraćaju na Fancy Food Show u Njujorku. Put Amerike u junu će krenuti devet domaćih proizvođača koji će u „Velikoj jabuci“ predstaviti najrazličitiji spoj ukusa – od sirovog meda iz Vojvodine sa ariljskim voćem, sira sa Fruške gore, vojvođanskih tartufa, namaza od šumskih pečuraka do voćnih proizvoda iz Požege.

Foto-ilustracija: Pixabay

Selekciju proizvođača vršio je USAID, a u organizaciji odlaska naših proizvođača učestvovala je i Color Press Group.

– Ovo je prilika da kupci iz celog sveta upoznaju srpske proizvode na pravi način. Trudili smo se da proizvođači budu iz svih delova Srbije i da plasiraju najrazličitije vrste hrane – rekao je direktor Color Pressa Rober Čoban.

Fancy food show biće održan od 30. juna do 2. jula u Njujorku, a na njemu će se predstaviti domaći proizvođači – Happy Honey, Vrtlari, Friški jazački sir, Truff Truff, Stanišić bio, Moje gnezdo, Granum suncokret i Slatka jesen.

Summer Fancy Food u Njujorku svake godine prikazuje širok spektar inovativnih proizvoda i zbog interaktivnog karaktera nudi velike mogućnosti za povezivanje sa stručnjacima iz oblasti prehrambene industrije. Naši proizvođači na ovom svetskom sajmu, osim prezentovanja svojih proizvoda, mogu dobiti nove ideje i videti najnovije tehnike u gastronomiji, kao i prisustvovati brojnim edukativnim seminarima i degustacijama. Takođe, mogući su i sastanci sa ostalim izlagačima.

Branislav Sekulić iz Vrtlara kaže da je Fancy Food velika šansa koju će, nada se, svi zajedničkim nastupom iskoristiti.

– Ovo je prilika da otvorimo još jedno tržište. Proizvode zasad izvozim u Kanadu, Švajcarsku, Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku. Potpisali smo ugovor sa jednom kineskom kompanijom, pa uskoro krećemo i tamo da izvozimo – objašnjava Sekulić.

Ivana Panović iz Slatke jeseni izjvila je da je veoma zahvalna što su mali proizvođači prepoznati kako „nova struka u srpskoj ekonomiji“. I ona veruje da će ovu priliku svi proizvođači iskoristiti.

Happy Honey je zdravi slatki namaz od sirovog, nezagrevanog meda koji je hladnopresovan sa prirodnim dodacima: organskog đumbira, organskog kakaa, maline, kajsije i šljive. Beogradska startap kompanija, nakon velikog uspeha u Srbiji – gde je samo za pola godine svojom inovacijom ovaj mladi tim osvojio lokalne trgovinske lance i prodavnice zdrave hrane, ušla je i u redovni asortiman jedne od najstarijih i najpoznatijih robnih kuća na svetu, Jelmoli u Cirihu. Iz Happy Honey kažu da dobar odjek očekuju i nakon događaja u Njujorku.

O detaljima predstavljanja naših proizvođača na manifestaciji Fancy Food Show biće reči na ovogodišnjem Food Talk 2018 koji će se održati 8. juna u hotelu Sheraton Novi Sad.

– I ovog puta ćemo imati veoma interesantne učesnike na Food Talku, dolaze nam gosti iz regiona, kao i neki svetski poznati kuvari. Predstavićemo i proizvođače koji će učestvovati na manifestaciji u Njujorku – dodao je Čoban.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti