Dodeljeni energetski pasoši za tri javna objekta

27.10.2015. E PASOS_239x0parlament.gov.rs

U utorak 27. oktobra 2015. godine u Domu Narodne Skupštine u Beogradu održana je svečana dodela energetskih pasoša za zgradu Parlamenta, Vlade Republike Srbije i Palatu „Srbija“.

Energetske pasoše uručila je predsednik Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije gospođa Aleksandra Tomić koja je ovom prilikom izjavila da Republika Srbija ima obavezu da smanji potrošnju električne energije i tako doprinese uštedi u budžetu. Prema njenim rečima, pre dobijanja energetskih pasoša za zgrade Parlamenta, Vlade Republike Srbije i Palatu „Srbija“ urađeni su elaborati o energetskoj efikasnosti. Izrada elaborata trajala je tri godine, a realizovana je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Rukovodilac projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ gospođa Renata Šindlbek istakla je da je izdavanje energetskih pasoša pravi put ka otkrivanju kriznih tačaka na objektu i studija o tome kako ih sanirati čime će se doprineti uštedi energije, a samim tim i zaštiti životne sredine.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije gospodin Dejan Trifunović naveo je da je formiran Centralni registar energetskih pasoša, kao i da se u registru trenutno nalazi 110 projekata i oko 700 aplikacija za projekte.

Zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke gospodin Aleksander Jung istakao je da je u Srbiji početkom oktobra 2015. godine pokrenut još jedan projekat GIZ-a povećanja energetske efikasnosti koji se odnosi na povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, pre svega u školama i obdaništima. Prema njegovim rečima, projekat će trajati tri godine, odnosno do septembra 2018. godine.

Profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu gospođa Milica Jovanović Popović istakla je da su energetski pasoši za zgrade Parlamenta, Vlade Republike Srbije i Palate „Srbija“ prvi izdati energetski pasoši za javne objekte u Republici Srbiji. Ona je dodala da ove tri zgrade mogu da se energetski rehabilituju i tako doprinesu značajnim uštedama kada je reč o energetskoj efikasnosti.

Zgrada Vlade Republike Srbije i Palata „Srbija“ svrstane su u F energetski razred, dok je zgrada Parlamenta svrstana u G energetski razred.

Sandra Jovićević

foto: parlament.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti