Dobar početak nedelje za naftu

fDanas u Aziji cena nafte je bila iznad 44 dolara za barel, povećavajući dobitke usled nade da će se proizvođači dogovoriti o zamrzavanju proizvodnje na sastanku sledećeg meseca, tako da jenjava strahovanja od uporne globalne prezasićenosti ponude.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u septembru ojačala je za 37 centi (0,83 odsto) na 44,86 dolara za barel, a sirova severnomorska nafta „brent“ za oktobar je porasla 35 centi (0,75 odsto) na 47,32 dolara, izveštava agencija AFP.

Oba tipa „crnog zlata“ su se oporavila za više od šest odsto posle prošlonedeljne izjave saudijskog ministra za naftu Kalida al-Faliha da bi proizvođači mogli da se dogovore o akciji za stabilizaciju tržišta što je podiglo tržišno raspoloženje i pomoglo oporavak cena, posle njihovog poniranja na ispod 40 dolara za barel početkom ovog meseca.

Analitičari kažu da će bilo kakav sporazum o ograničavanju proizvodnje pomoći uravnoteženju tržišta sirove nafte, na kojem proizvodnja znatno nadilazi tražnju.

„Nafta je sada blizu uranoteženja cena i, osim ukoliko ne bude nekog nepredviđenog razvoja situacije, očekujem da će se trgovati na nivou oko 44 do 45 dolara ove nedelje“, izjavio je za „Blumberg news“ Majkl Mekarti, glavni tržišni strateg u kompaniji CMC Markets u Sidneju.

S druge strane, ima analitičara koji upozoravaju da ne treba polagati previše nade u zamrzavanje proizvodnje, i podsećaju da su prethodni slični razgovori ranije ove godine završeni neuspehom.

„Sporazum još uvek nije verovatan“, navode iz istraživačke kuće Kepital Ekonomiks u tržišnom komentaru.

Kako dodaju, većina zemalja proizvođača nafte je pumpanje „crnog zlata“ podigla do nivoa blizu svojih maksimalnih kapaciteta i njihov pristanak da ograniče proizvodnju „verovatno neće mnogo uticati na brže uravnoteženje tržišta“.

Mesečni izveštaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) pokazao je da je proizvodnja nafte Saudijske Arabije u julu iznosila gotovo 10,5 miliona barela dnevno, što je rekordan nivo, znatno iznad vrhunca zabeleženog u isto vreme prošle godine.

Analitičarka kompanije CMC Markets iz Singapura, Margaret Jang kaže da „ostaje da se vidi koliko optimizam (u pogledu limitiranja proizvodnje) može da pogura oporavak cena sirovine“.

OPEK-ov neformalni skup održaće se na marginama Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru od 26. do 28. septembra, uoči planiranog sastanka krajem novembra.

Izvor: kamatica.com i tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti