Do kraja juna akcioni plan iz oblasti biomase

slamaPokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospođa Nataša Pavićević Bajić otvorila je u petak 28. marta 2014. godine prvu međunarodnu radionicu „Biomasa kao deo budućeg energetskog sistema u Vojvodini“. Ovom prilikom gospođa Pavićević Bajić je izjavila da će do kraja juna 2014. godine biti izrađen akcioni plan koji će definisati aktivnosti, mere i projekte iz oblasti biomase što će pomoći implementiranju novog energetskog sistema. Ona je istakla da bi se većim korišćenjem biomase poboljšala konkurentnost privrede, ostvarile velike uštede u budžetu, ojačala proizvodnja peleta i briketa. Gospođa Pavićević Bajić je dodala i da su promenom energetskog sistema, odnosno većim korišćenjem obnovljivih izvora energije evropske zemlje podigle životni standard, kao i da bi mi trebalo da se ugledamo na njih.

Predsednik Svetske asocijacije za bioenergiju (World Bioenergy Association) gospodin dr Heinz Kopetz rekao je da ova asocijacija želi da primeni iskustva drugih zemalja na Srbiju, jer u Vojvodini postoji veliki neiskorišćeni potencijal biomase od koje se može dobiti toplotna i električna energija, ali i biogas i biogoriva. On je napomenuo da bi u Vojvodini značajan napredak u ovoj oblasti mogao da se ostvari već u narednih desetak godina.

Šef katedre za Inženjerstvo biosistema Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu gospodin prof. dr Milan Martinov izjavio je da su žetveni ostaci veliki potencijal za proizvodnju energije, ali i naglasio da se na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu istražuje korišćenje kukuruzovine za dobijanje bioetanola i biometana.

Predstavnik Sekretarijata Energetske zajednice Austrije gospođa Karolina Cegir govorila je o ulozi ovog sekretarijata u sprovođenju Ugovora o energetskoj zajednici i istakla da Srbija ima veliki potencijal obnovljivih izvora energije.

Direktor centra za obnovljive izvore i kvalitet električne energije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu gospodin mr Boris Dumnić istakao je da stručnjaci ovog fakulteta pomažu institucijama u iskorišćenju obnovljivih izvora energije, a naglasio je i da bi korišćenje ovakvih resursa umesto fosilnih goriva donelo značajne uštede.

Prvu međunarodnu radionicu „Biomasa kao deo budućeg energetskog sistema u Vojvodini“ organizovali su Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i Svetska asocijacija za bioenergiju (World Bioenergy Association), a radionici su prisustvovali predstavnici Vlade Štajerske i Gornje Austrije, svetskih i evropskih asocijacija za biomasu, brojni stručnjaci iz ove oblasti kao i predstavnici stranih kompanija čija je oblast delovanja proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti