DMITRIJ MEDVEDEV: Još ne znamo kojim putem će Turski tok ulaziti u EU, ali pregovaramo

Foto: Pixabay

Rusija pregovara sa Grčkom i Bugarskom o mestu na kome će gasovod Turski tok ući u Evropsku uniju, rekao je za ruske medije premijer te zemlje Dmitrij Medvedev. Za Turski tok Medvedev kaže da nije politički nego čisto ekonomski projekat i da evropske zemlje mogu da učestvuju na obostranu korist. Predviđeno je da se iz jedne cevi gasovoda ruskim gasom snabdevaju turski potrošači a iz druge oni sa juga i jugoistoka Evrope.

Gaspromovim gasovodom Turski tok, poznatim i kao TurkStrim (TurkStream), ispod Crnog mora će do Evrope stizati 31,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje. Taj cevovod će pomoći Moskvi da limitira tranzit preko Ukrajine. Turski tok će ići do evropskog dela Turske, nedaleko od Bugarske i Grčke.

Gasovod Turski tok je zamena za Južni tok, Gaspromov projekat koji je trebalo da dovede gas do bugarske crnomorske obale. Od tog projekta se odustalo nakon što je Evropska komisija zapretila Bugarskoj postupkom zbog kršenja pravila EU jer je u međuvladinom sporazumu sa Rusijom o gradnji gasovoda bilo mnogo neregularnosti. Kada se Turski tok pojavio kao alternativa, i Bugarska i Grčka su pokazale interesovanje da preko njih ruski gas ide dalje u EU.

– U pregovorima koje vodimo sa članicama EU, odlučićemo koje mesto je najbolje da bude ulazna tačka (gasovoda) za Evropu – kazao je Medvedev 22. maja na samitu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Istanbulu.

– Postoje različiti predlozi. Pregovori se vode sa evropskim zemljama, tačnije rečeno sa Grčkom i Bugarskom. Kada se bude odlučivalo o tom pitanju, analiziraće se ekonomski faktori jer gasovod, što stalno ističemo, nije politički projekat nego čisto ekonomski projekat i druge evropske zemlje mogu da učestvuju u njemu – rekao je Medvedev.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ruski premijer je kazao da produženje gasovoda na teritoriju EU zavisi od odluke evropskih zemalja.

– Ne želimo nikom da se namećemo. Polazimo od tog da je uzajamno korisno i da treba doneti neophodne odluke – dodao je Medvedev, preneo je portal EurActiv.

Medvedev je rekao i da se podzemni deo gasovoda, u dužini oko 1.000 kilometara, već gradi. Kada bude završen, u Tuskoj će početi izgradnja kopnenog dela Turskog toka u dužini 200 kilometara.

Prema ruskoj štampi, Gasprom planira da se iz prve linije gasovoda snabdevaju turski potrošači dok bi druga bila za potrošače u južnoj i jugostočnoj Evropi. Kapacitet svake cevi biće po 15,75 milijardi kubnih metara gasa a gradnja treba da bude završena do kraja 2019. godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti