Dečje selo u Sremskoj Kamenici dobilo 11 postrojenja na biomasu

pajtic decje selo vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske Vlade gospodin Bojan Pajtić 30. decembra 2015. godine pustio je u rad kotlove na biomasu u Ustanovi za decu i omladinu SOS dečje selo „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, saopšteno je iz Pokrajinske Vlade.

Gospodin Pajtić je ovom prilikom izjavio da je u ovoj ustanovi ugrađeno 11 postrojenja za proizvodnju toplotne energije iz biomase. Kako je istakao, investicija je značajna zbog toga što pokazuje potencijal biomase u Vojvodini. Naveo je da ovaj potencijal iznosi oko 10 miliona tona godišnje, dok je iskorišćeno samo oko milion tona biomase. Dodao je i da je u planu da se u narednom periodu u svim institucijam ugrade pogoni koji koriste biomasu.

Direktor Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ gospodin Srđan Egić istakao je da će sredstva koja će se uštedeti na energentima iskoristiti za bolju integraciju i edukaciju štićenika.

Vrednost projekta iznosi 9 miliona dinara, a očekuje se da će se isplatiti u naredne četiri godine. Osim planiranih ušteda, projekat će doprineti i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti