Dato odobrenje za gigantski solarni park u Rumuniji snage 1.000 MW

Foto-ilustracija: Pixabay (Zsuzska321)

U Rumuniji će se graditi najveći solarni park u zemlji snage 1.000 MW, a nedavno je ovaj projekat dobio i tehničko odobrenje za priključenje na mrežu, javljaju rumunski mediji.

Solarni park će se nalaziti u gradu Aradu nedaleko od granice sa Mađarskom, a u njega će biti uloženo oko 700 miliona evra. Prema pisanju rumunskih medija, solarni paneli će zauzimati nekoliko hiljada hektara, a radovi bi trebalo da budu okončani 2024. godine.

Ovaj projekat okarakterisan je kao najznačajniji zeleni projekat u istoriji zemlje koji će otvoriti preko 1.000 novih radnih mesta. Trenutno najveća operativna solarna elektrana u Rumuniji ima kapacitet od samo 60 MW, dok snaga najvećeg vetroparka iznosi 260 MW.

Investitor je poznati rumunsko-švedski biznismen Emanuel Muntmark, vlasnik kompanije Monsson koja je angažovana na najvećim energetskim projektima u Rumuniji.

„Monsson će nastaviti da bude važan igrač u Rumuniji i ostaće posvećen razvoju obnovljivih izvora energije i pratećih usluga za rast industrije OIE u Rumuniji i u Evropi. Monsson ima za cilj da razvije više od 3.500 MW novih OIE elektrana do 2030. godine, što će, zajedno sa drugim projektima, ponuditi Rumuniji šansu da ostvari energetsku nezavisnost što je pre moguće“, saopštili su iz Monsson-a.

Moguća gradnja OIE projekata i na poljoprivrednom zemljištu

I dok se širom sveta vodi debata o izgradnji OIE projekata na poljoprovrednim parcelama, rumunski parlament je nedavno usvojio amandman na Zakon o zemljištu kojim se uklanjaju regulatorne barijere za zemljišta lll, lV i V klase, piše PV Magazin.

Na poljoprivrednim zemljištima će biti dozvoljena izgradnja solarnih elektrana, vetroelektrana, elektrana na biomasu i biogas, kao i skladišta i trafostanice, što je do sada bilo zabranjeno. Takođe, biće moguće da se zemljište koristi za projekte dvostruke namene koji uključuju proizvodnju električne energije i poljoprivredne aktivnosti.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti