Danas je Međunarodni dan Dunava

Foto: pzzp.rs

Međunarodni dan Dunava obeležava se svakog 29. juna u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Konvencija je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je potpisana 29. juna 1994. godine u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije.

Dunav je najznačajnija evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada trenutno radi na istraživanju i valorizaciji radi zaštite novih prostora pored Dunava: Dunavski ritovi Ritovi i ade: Neštin-Ledinci, Slatine donje Mostonge i Zaštićeno stanište Pančevačke ade.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti