Crnogorska Strategija pametne specijalizacije – Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost

Radni sastanci za prioritete definisane Smernicama Strategije pametne specijalizacije – Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost i Novi materijali i održive tehnologije, održani su prošle nedelje u prostorijama Ministarstva nauke Crne Gore.

Foto: Ministarstvo nauke Crne Gore

Sastanci su održani u cilju preciziranja i prioritizacije jasnih platformi od strane učesnika akademskog, privrednog i javnog sektora, a koje će biti sastavni deo Strategije pametne specijalizacije 2018 – 2024, koja je u završnoj fazi izrade.

Na sastanku za prioritet Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost učešće su uzeli predstavnici Elektrotehničkog fakulteta UCG, Privredne komore Crne Gore, Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kompanije Krnovo Green Energy, ugledni pronalazači i inovatori, predstavnici advokatske kancelarije Moravčević Vojnović i partneri, kao i kompanije Možura Wind Park d.o.o.

Na sastanku za prioritet Novi materijali i održive tehnologije učestvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije, Zavoda za geološka istraživanja, Metalurško-tehnološkog fakulteta UCG, Građevinskog fakulteta UCG, Privredne komore Crne Gore, kompanije Normal company, Uniprom KAP i Instituta za crnu metalurgiju Nikšić.

Strategija pametne specijalizacije obuhvata razvoj industrije, ali je ujedno i inovaciona strategija. Posebno je važno da se njenom implementacijom podstiču aktivnosti koje, uz postojeće resurse, nude potencijal budućim inovativnim projektima.

Proces preduzetničkog otkrivanja je ključan pri odabiru prioriteta razvoja naše države, te je konstatovano da su bitni akteri unutar države – obrazovni, naučni i poslovni sektor uključeni i povezani tokom trajanja ovog procesa, od maja 2018. godine.

Učesnici sastanaka su predstavili najvažnije argumente i razmarali ideje, koje mogu dovesti do značajnog povećanja broja zaposlenih, znanja i kapitala u navedenim delatnostima.

Ideje su istaknute u formi platforme, čiji je cilj povezivanje privrede sa naukom, inovacijama i obrazovanjem.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti