Crnogorci uređivali i učili u svojim nacionalnim parkovima

Nizom ekoloških i edukativnih aktivnosti, Nacionalni parkovi Crne Gore obeležili su jedan od najznačajnijh ekoloških datuma „Dan planete Zemlje“, 22. april.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Služba ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero tokom vikenda učestvovala je u akciji čišćenja koju je organizovao kamp „Lad“ iz sela Boljevići u saradnji sa Izviđačkim odredom „Jadran“, na trasi od sela Boljevići do mosta na Virpazaru, što podrazumeva i čišćenje dela korita rukavaca Skadarskog jezera i trasu Virpazar – Besac.

U akciji je, pored predstavnika Parka, učestvovalo 70 volontera, kao i Izviđački odred „Jadran“ iz Bara i Izviđački odred „Budva“. Prikupljeno je oko 200 vreća smeća.

Organizatori akcije zahvalili su se Nacionalnom parku na podršci.

NP Prokletije je organizovao čišćenje planinarskih i biciklističkih staza u saradnji sa članovima planinarskog društva „Karanfil“. Aktivnosti su sprovedene na više lokacija: Centar za posetioce u Gusinju, Grebaje, Ali pašini izvori, Vusanje, dolina Ropojane, Oka Skakavice, Gradina i Treskavica.

Povodom Dana planete Zemlje organizovane su i edukativne aktivnosti.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

U cilju podizanja svijesti mladih o značaju zaštite prirode, pedesetoro učenika OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podgorice posetilo je NP Lovćen i Centar za posetioce na Ivanovim koritima i imalo priliku da sazna o najznačajnijim vrednostima ovog zaštićenog područja.

Takođe je Služba za promociju, edukaciju i marketing organizovala radionicu „Rastemo i učimo o nacionalnim parkovima Crne Gore“, u okviru „Proljećnog vikenda“, 21. aprila, u TC Delta (Podgorica).

Deca su imala priliku da učestvuju u edukativnim igricama, usvoje ekološke pojmove i kroz prigodne štampane materijale upoznaju svet biljaka i životinja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti