Crna Gora izgradiće 6 novih malih hidroelektrana

hidro2

Crna Gora uručila je juče 6 koncesija vezanih za projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje deset malih hidroelektrana, prenosi Tanjug.

Plan je da višak proizvodnje električne energije iz MHE usmeri na izvoz, čemu pogoduje i plan izgradnje podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

Gradiće se 6 mini hidroelektrana na 6 vodotoka, ukupne instalisane snage više od 23MW i predviđene godišnje proizvodnje oko 86GWh električne energije. Vrednost investicija je tačno 46.632.972 EUR.

U saopštenju Ministarstva ekonomije Crne Gore, koncesije su uručene konzorcijumima: „Hydro Bistrica“ (MHE na vodotoku Bistrica), „Plava Hydro Power“ (2 MHE na vodotoku Đurička rijeka sa pritokama), „Interenergo“ (2 MHE na vodotoku Vrbnica), „Hidroenergija Montenegro“ iz Berana (MHE na vodotoku Kaludarska rijeka) i „Kutska i Mojanska“ (4 MHE na vodotocima Kutska i Mojanska rijeka).

Izgradnja novih mini hidroelektrana smanjiće uvoznu zavisnost Crne Gore, a osim toga značajno će ekonomski razviti nerazvijene sredine u kojima će se izgraditi MHE.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti