Crna Gora će dodatno ojačati mere za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda

Osvrnuvši se na period od početka godine do kraja jula ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je podsetila da je, tokom navedenog perioda, više crnogorskih opština, u nekoliko navrata, pretrpelo značajne štete usled elementarnih nepogoda.

Foto: pixabay

„Vladina Komisija za procenu šteta od elementarnih nepogoda, u svim opštinama, je reagovala pravovremeno i odobrila pomoć u skladu sa svojim propisima, kao i procenama šteta od strane komisija lokalnih uprava“, dodala je Vučinović.

Ministarka je kazala i to da je kao predsednica Komisije za procenu šteta od elementarnih nepogoda imala kako vanredne posete opštinama koje su pretrpele štete usled jakog nevremena, tako i redovne radne posete gradovima kojima je ranije odobrena pomoć, u cilju skrininga, ali i upoznavanja sa svim novitetima u okviru rada vladine Komisije.

„Iako se nadam da period pred nama neće obeleežiti slične elementarne nepogode, moramo i dalje jačati saradnju između Vlade Crne Gore, lokalnih zajednica i nadležnih službi, kako bi preventivu podigli na još veći nivo, a sve u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda“, naglasila je Vučinović.

Foto: Kabinet ministarke bez porfelja u Vladi Crne Gore

Takođe, ministarka ističe da su aktivnosti kabineta kojim rukovodi, u prvih sedam meseci, obeležili i bilateralni sastanci na kojima su razmenjena mišljenja o načinima i daljem jačanju buduće saradnje sa zemljama regiona i članicama Evropske unije.

„Što se, dodatno, tiče Komisije, naredni period biće posvećen daljoj saradnji sa opštinama i nadležnim, kako državnim tako i lokalnim službama, ali i međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori, kako bismo omogućili još kvalitetnije uslove i načine rada u cilju smanjenja rizika od potencijalnih vremenskih nepogoda„, poručila je Vučinović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti