Crna Gora će do 2020. godine imati 33 odsto energije iz OIE

Foto-ilustracija: Pixabay

U Crnoj Gori u Bečićima u toku je peto savetovanje Crnogorskog nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže (CG KO CIGRE).

Predstavnik Crnogorskog operatora tržišta električne energije gospodin Vojislav Srdanović izjavio je na savetovanju da proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije ima višestruki značaj. On je podsetio da je Crna Gora donela odluku da ustupi sistem podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i primenila model garantovane cene, otkupa i oslobađanja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije troškova balansiranja prenosnog sistema. Kako je istakao, Crna Gora treba da nastavi podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora zbog činjenice da dođe u poziciju apsolutne energetske nezavisnosti. Podsetio je i da ova država ima cilj da do 2020. godine postigne učešće od 33 odsto obnovljivih izvora energije u potrošnji energije u državi.

Predstavnik Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) gospodin Pavle Grbović rekao je da se od 2021. godine očekuje da Crna Gora ima oko 650 GWh ukupno energije iz obnovljivih izvora koji imaju status povlašćenog proizvođača. Dodao je da se u narednom periodu očekuje izgradnja velikog broja malih hidroelektrana, a u idućoj godini će početi sa radom i vetroelektrana Možura, dok je pre nekoliko dana počela sa radom vetroelektrana Krnovo.

izvor: cdm.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti