Čišćenje i izmuljenje magistralnog kanala Banatska Palanka – Novi Bečej

Foto: JVP Vode Vojvodine

U toku je čišćenje i izmuljenje magistralnog kanala Banatska Palanka – Novi Bečej, koje sufinansiraju JVP „Vode Vojvodine” i opština Novi Bečej, sa skoro 16 miliona dinara.

Ovaj kanal dugačak je oko 150 kilometara i najvažniji je kanal za vodosnabdevanje celog Banata.

U planu je izmuljenje ukupno oko 46 hiljada kubika mulja na deonici kanala koja je dužine od 1.5 kilometar, kojim će se rešiti problem Novog Bečeja sa podzmenim vodama, atmosferskom i fekalnom kanalizacijom, omogućiti bolja protočnost, kao i snabdevanje vodom svih korisnika sistema za navodnavanje, ribnjaka i svih ostalih potrošača.

Trenutno se čisti leva obala, pojas od ustave Novi Bečej prema crpnoj stanici, a planirano je da se sledeće godine radovi nastave kako bi se sredila i desna obala, a ovaj deo kanala koji je u samoj blizini Novog Bečeja prilagodio građanima.

Radovima se inspekciona staza spušta do vode, čime se građanima omogućuje da priđu kanalu, što ranije nije bilo moguće zbog pojasa trske i visoke obale.

Glavni cilj projekta je da se unapredi osnovna funkcija magistralnog kanala s obzirom da ovakvih radova nije bilo od kada ovaj kanal iskopan, pre 40 godina.

Radove izvodi Vodoprivredno preduzeće „Gornji Banat”, a planirano je da budu gotovi početkom 2019. godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti