Cena nafte na međunarodnim tržištima pala ispod 45 dolara

Foto-ilustracija: Unsplash (Erik Mclean)

Cene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju s obzirom na sumnje vodećih proizvođača i Američke centralne banke u stabilan oporavak privrede od korona krize.

Na londonskom tržištu je cena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,91 dolar.

U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, kliznuvši na 42,50 dolara.

Pažnju tržišta zaokupila je objava ministara za naftu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera da će tempo oporavka tržišta nafte verovatno biti sporiji nego što se očekivalo, uz sve veći rizik dugotrajnog drugog talasa pandemije.

OPEC+ traži od proizvođača koji u prethodnim mesecima nisu smanjili snabdevanje kao što je dogovoreno da je tokom avgusta i septembra srežu više, strahujući da bi oporavak potražnje od koronakrize mogao posustati.

„Temelji tržišta nafte možda su se počeli normalovati, ali napredak se uglavnom uočava u ponudi dok potražnja i dalje razočarava“, konstatovala je Emili Ešford iz banke „Standard Chartered“.

Na zabrinutost za oporavak nadovezale su se izjave nekih zvaničnika Američke centralne banke da će, s obzirom na posustali oporavak zapošljavanja, možda biti potrebno dodatno ublažiti monetarnu politiku.

„Svi putevi u globalnom i regionalnim ekonomijama vode prema obuzdavanju virusa, ali još im se ne nazire kraj“, rekao je Tamaš Varga iz PVM-a.

Američka vlada saopštila je u sredu da je potražnja za gorivima u SAD-u pala više od dva miliona barela dnevno, na 17,2 milona barela dnevno, prema podacima o isporukama.

Ukupna potražnja je u poslednje četiri nedelje bila 14 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a letnja sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem razdoblju dodatno oslabiti.

OPEC je juče izvestio da je cena barela referentne potrošačke korpe nafte njegovih članica u sredu iznosila 45,19 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti