Čačak – 45 miliona dinara za energetsku efikasnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Sergiu Valena)

Srbija troši četiri puta više energije nego što je prosek Evopske unije i to zbog toga što su objekti u našoj zemlji nedovoljno energetski efikasni. Kako bi došlo do promena, neophodno je da gotovo svi objekti u našoj zemlji na neki način budu obnovljeni i da postanu energetski efikasni.

Međutim, za ovakve radove neophodna su pozamašna finansijska sredstva, te je građanima naše zemlje potrebna pomoć kako bi ovi, veoma važni projekti, bili realizovani.  

Zahvaljujući usvojenom Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, država je u mogućnosti da sufinansira radove na unapređenju energetske efikasnosti i ugradnju solarnih panela na krovove kuća. Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbeđuju 50 odsto sredstava, a građani ostatak.

Čačani će ovi godine moći da računaju na 45 miliona dinara, koja će moći da iskoriste za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova zamenom fasadne stolarije, termičkog omotača objekta, postojećeg grejača prostora (kotlova) efikasnijim i ugradnjom solarnih panela. 

“Ministarstvo rudarstva i energetike – Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti odobrila je sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, svojim rešenjem, kojim su Čačku dodeljena sredstva u visini od 44.950.000 dinara”, navodi se u saopštenju gradonačelnika Čačka.

Kako dalje ističu Čačak je dobio najveća finansijska sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike, od ukupno 151 jedinice lokalne samouprave, koje su učestvovale na objavljenom javnom pozivu.

“Svi budući koraci i pravila u realizaciji Programa biće tehnički detaljno utvrđeni i precizirani u saradnji sa nadležnim Ministarstvom rudarstva i energetike i biće primenjeni na sve jedinice lokalne samouprave kojima su sredstva na navedenom javnom pozivu odobrena. Nakon donošenja rešenja o dodeli sredstava, očekuje se potpisivanje ugovora o realizaciji programa sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a nakon toga usvajanje potrebnih pravilnika i tekstova javnih poziva sa detaljno utvrđenim kriterijumima”, objašnjavaju iz Čačka.

Kako bi projekat bio realizovan, nadležni u Čačku će prvo objaviti Javni poziv za privredne subjekte (direktne korisnike-dobavljače) za sve mere, a nakon izbora privrednih subjekata biće objavljen Javni poziv za građane.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti