BOSCH mašine za pranje sudova slave pedeseti rodjendan

50god bosch-home.rs

Kompanija BOSCH 1964. godine proizvela je prvu mašinu za pranje sudova koja je tada izazvala revoluciju u kuhinjama širom sveta. Ovim proizvodom kompanija BOSCH započela je period novih izazova koji su donosili i nove inovacije.

Tako je 1977. godine predstavljena mašina za sudove GV 101S, koja je mogla da odgovori na tadašnje potrebe u kuhinji, a koje su nastale razvojem kuhinjskih aparata. Ova mašina za sudove lako je otklanjala tvrdokorne čestice sa sudova.

Sredinom osamdesetih godina, sa pojavom mikrotalasne pećnice pojavili su se novi izazovi, pa je BOSCH lansirao novi model mašine za sudove S912. Ovaj model prilagođavao se potrebama potrošača.

Krajem devedesetih godina BOSCH je predstavio energetski efikasnu mašinu za sudove koja je sa sobom donela i nove inovacije u tehnologiji izrade mašina za posuđe. Ova tehnologija je tokom godina usavršavana, a 2014. godine kompanija BOSCH predstavila je ActiveWater Eco mašinu za posuđe. ActiveWater Eco mašina koristi inovativne tehnologije i materijale koji je čine jednom od najefikasnijih i najštedljivijih mašina za sudove. Jedan od takvih materijala je i zeolit koji uz pomoć vlage iz vazduha pomaže u pranju i sušenju sudova, i to uz minimalnu potrošnju električne energije. Osim toga, korišćenjem Green tehnologije koja smanjuje potrošnju vode i električne energije podiže se energetska efikasnost čime se doprinosi i očuvanju životne sredine.

Inače, prvi patent za mašinu za pranje sudova dodeljen je još 1830. godine, a 1887. godine nastala je moderna mašina za sudove koja je predstavljena 1893. godine na sajmu u Čikagu. Dvadesetih godina prošlog veka nastale su male mašine za pranje sudova namenjene domaćinstvima, a 1940. godine ovaj izum je unapređen tako što su dodati i elementi za sušenje posuđa. Danas je mašina za pranje sudova prisutna u preko 60 odsto domova.

Energetski Portal

foto: bosch-home.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti