Biomasa najisplativiji energent za grejanje

biomasa agropartner.rs

Poljoprivrednik Milan Piperski iz Sakula u Opovu već deset godina koristi biomasu za zagrevanje dva domaćinstva i plastenika. Kako je u intervjuu za RTS izjavio gospodin Piperski, za zagrevanje koristi sojinu slamu koju kupuje, a mesečno mu je potrebno oko 10 hiljada dinara za grejanje. On je istakao da je soja najkaloričnija i da je zbog toga koristi za grejanje, iako je sam ne uzgaja.

Predsednik Nacionalne asocijacije za biomasu gospodin Vojislav Milijić za RTS je istakao da je biomasa najisplativija za grejanje, pogotovo u domaćinstvima koja se bave poljoprivredom.

Inače, najznačajniji potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji je upravo energija iz biomase i procenjuje se na 3,405 miliona ten od čega je potencijal drvne mase 1,53 miliona ten, potencijal poljoprivredne biomase 1,67 miliona ten (ostaci u ratarstvu, stočarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, primarnoj preradi voća), dok je potencijal primarnog biorazgradivog otpada procenjen na 205 hiljada ten, a pored komunalnog tu su i otpadna jestiva ulja i otpad životinjskog porekla u ukupnoj količini od 0,043 miliona ten godišnje.

Sandra Jovićević

foto: agropartner.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti