Biomasa kao energent za grejanje ove sezone u Kladovu

biomasa

Pomoćnik direktora proizvodnje JKP „Beogradske elektrane“ gospodin Petar Vasiljević u intervjuu za „eKapiju“ izjavio je da će opština Kladovo od ove grejne sezone početi probno da koristi biomasu umesto mazuta za daljinsko grejanje.

Direktor JP „Jedinstvo“ iz Kladova gospodin Goran Petrović za „eKapiju“ je istakao da bi ove grejne sezone u opštini Kladovo biomasa mogla da se koristi za grejanje. Kako je naveo, procenat iskorišćenja ovog energenta iznosio bi između 30 i 50 odsto, u zavisnosti od temperature. On je dodao da će se koristiti kotlovi na ugalj, ali i da su potrebne mašina za drobljenje i mašina za transport koje bi trebalo da budu obezbeđene u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Inače, 14. februra ove godine održan je Javni dijalog na temu „Grejanje u Srbiji – individualno i daljinsko grejanje“, gde je gospodin Petar Vasiljević predstavio rang listu najisplativijih projekata prelaska daljinskog grejanja na biomasu po gradovima, a to su Zrenjanin, Negotin, Bajina Bašta, Trstenik, Šabac, Priboj, Čačak i Jagodina. Međutim, ni jedna od ovih opština do sada nije realizovala projekat daljinskog grejanja na biomasu.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti