Biogas sektor u Srbiji raste

Foto: GIZ

Aktuelne podsticajne mere za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije stvorile su dobar okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji. Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije posvećeno je ispunjavanju ciljeva prema energetskoj zajednici – zaključeno je na panel konferenciji „Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji“.

Stručni skup koji su, u Beogradu u Hotelu Falkensteiner, organizovali Biogas udruženje Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i program Nemačko-srpske razvojne saradnje koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz ove oblasti.

Cilj skupa bila je razmena iskustava, produbljivanje saradnje kao i procena mogućnosti za unapređenje koncepta korišćenja toplotne energije iz biogas postrojenja i sistema za prečišćavanje biogasa i njegovog korišćenja u Srbiji. Posebna pažnja posvećena je razmeni iskustava o načinima i merama za subvencionisanje razvoja biogas postrojenja manjeg kapaciteta.

– Biogas udruženje Srbije od samog osnivanja zalaže se za poboljšanje poslovne klime za investitore, koji žele da ulažu u biogasne elektrane. Sama otkupna cena električne energije, takozvana feed-in tarifa, je izuzetno bitna, ali ne i jedini podsticajni faktor, koji utiče na razvoj biogasnog sektora. Uredba iz 2016. godine, kojom je podsticajna tarifa uvećana na 17,22 evrocenta po kWh za biogasno postrojenje snage 1 MW, jeste finansijski atraktivna za investitore, što se i vidi po broju novih projekata koji su započeti u periodu od donošenja nove uredbe do danas. Međutim, mi kao Udruženje nastavljamo intenzivnu saradnju sa resornim ministarstvom i nadležnim institucijama kako bi radili na daljem razvoju sektora i privlačenju dodatnih investicija u sektor biogasa – izjavio je Danko Vuković, predsednik Upravnog odbora Biogas udruženje Srbije.

Foto: GIZ

– U sektoru biogasa u Srbiji već je urađeno mnogo toga. Podsticajne mere iz 2016. godine su znatno unapredile tu oblast. Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se do 2020. godine izgradi 30 MW biogasnih postrojenja. Do sada je izgrađeno 12 postrojenja snage oko 13,5 MW, koja su dobila status povlašćenog proizvođača. Sedam postrojenja snage 5,7 MW trenutno ima privremeni status povlašćenog proizvođača. U zbiru to je negde oko 20 MW, na osnovu čega možemo konstatovati da izgradnja u ovom sektoru dosta dobro napreduje – rekao je na skupu Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i dodao, – Mišljenje Ministarstva je da je najvažnije da se sistemom podsticaja i promocije obnovljivih izvora energije gradi pozitivna klima za razvoj ove energetske oblasti i zato nam je namera da, što je moguće duže, zadržimo sistem feed–in tarifa, koje su se pokazale kao stabilni podsticaj za razvoj biogas sektora u Srbiji. Uredba o podsticajnim merama ističe krajem 2018.godine i nakon toga bi trebalo da bude doneta nova. Postoji incijativa da Srbija postupi u skladu sa preporukama Energetske zajednice da se novi sistem podsticaja ne zasniva na feed-in tarifama, već da se približimo tržišnim principima, da proizvođači deluju konkurentno na tržištu, a da se feed-in premijama dodatno podstiču. Na pripremi novih paketa mera podrške se već uveliko radi, ali kakva će rešenja sadržati sada je teško reći. Mi ćemo svakako pokušati da na neki način pomirimo ove dve inicijative.

– Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora energije Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije i kroz decentralizovanu proizvodnju energije ostvaruje pozitivan uticaj na ekonomski razvoj na lokalnom nivou. Takođe, ukoliko se odluče na proizvodnju biogasa, gazdinstva postaju energetski nezavisna i mogu da upravljaju životinjskim otpadom na ekološki prihvatljiv način, kao i da stabilizuju prihod sa svojih farmi. Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije, koje kao organizacija promovišemo, i nadamo se da ćemo u godinama pred nama nastaviti da sa srpskim farmerima razgovaramo o mogućnostima koje im donosi održiva proizvodnja biogasa – istakla je Milica Vukadinović iz programa Nemačko-srpske razvojne saradnje »Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji«, koji sporovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti