BiH: Nestašica ogrevnog drveta u svim gradovima i opštinama u Unsko-sanskom kantonu

Foto-ilustracija: Pixabay

Na području svih gradova i opština u Unsko-sanskom kantonu trenutno vlada nestašica ogrevnog drveta.

Taj energent je na tržištu dostigao rekordnu cenu pa se metar kvalitetne bukve ili graba prodaje i po ceni od 100 i više maraka za kubni metar.

Ovoliku cenu trenutno plaćaju građani koji žive na području Cazina i Bihaća, dok se ona u Sanskom Mostu i Ključu kreće između 75 i 85 maraka.

„Ogrevno drvo postaje poput suvog zlata. Izgleda da će mnogi cvokotati ove zime“, kaže jedan Bišćanin koji je u potrazi za drvetom.

Na nabavku drva se čeka i u više drugih područja u BiH, pa se kupci već hvataju za glavu jer se boje da će hladnije dane dočekati bez ogreva.

Prema rečima dobavljača ogrevnog drveta, ovakva situacija do sada nije zabeležena, a kako se bliži sezona grejanja nije isključeno da će cene dodatno rasti.

„Potražnja je ogromna, a ja imam naručeno više stotina kubika drveta koje nisam u stanju da isporučim kupcima. Neke narudžbine vučem i po dva meseca i bojim se da neću sve moći na vreme ispoštovati“, kaže za „Nezavisne“ Almir Čehić, koji se već dugi niz godina bavi ovim poslom.

Prema njegovim rečima, više je razloga koji su doveli do ovakve situacije, a jedan od njih je što je značajno povećan izvoz drveta za ogrev na inostrana tržišta, pre svega u Italiju.

„Sve je to dovelo do situacije da je manje ogreva za lokalno stanovništvo. Firme koje se bave sečom šume i s kojima sam do sada sarađivao isporučuju drvo za izvoz, a značajan deo ide i za proizvodnju peleta„, kaže Čehić.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti